forbrugslaan

Danskerne optager færre forbrugslån

forbrugslaanFinanskrisen har fået danskerne til at tænke sig bedre om når det kommer til hvem de låner penge af. Danske familier er i højere grad end tidligere begyndt at vælge de dyre forbrugslån hurtigt fra til fordel for købe- og kontokort. Det viser tal fra Danmarks Statistik om udviklingen i danskernes forbrugerkreditter, der blev frigjort for lige knap et år siden. Fra 2. til 3. kvartal i 2012 steg forbrugerkreditterne med 2,1 procent, men tallet dækker over en nedgang i brugen af de dyre lån uden sikkerhed. Danskerne havde i alt optaget 2,3 procent færre forbrugslån, og da statistikken blev frigivet var de samlede forbrugslån til de danske husholdninger på 8,3 milliarder kroner – altså faldt de samlede kreditlån med 192 millioner i 2012s tredje kvartal.

De tal, som Danmarks Statistik frigjorde sidst i 2012, kunne altså tyde på at de historier der går på, at danskerne reelt set tvinges til at optage de højt forrentede forbrugslån på grund af bankernes ringe økonomi, ikke er sande. I stedet vidner udviklingen om at danskerne håndterer deres privatøkonomi mere fornuftigt og ansvarligt i økonomiske krisetider, og er sværere at friste med de hurtige og dyre forbrugslån. Tallene fra 2012 viser dog også, at danskerne har købt flere forbrugsgoder i årets tredje kvartal, hvilket muligvis kan skyldes at flere og flere butikker reklamerer med rente- og gebyrfrie perioder, hvis man køber deres varer på kredit – alt sammen i jagten på mere omsætning i disse ellers pressede tider.

Man skulle ellers tro, at de dyre lån voksede fordi flere blev tvunget til at tage forbrugslån i krisetider. Men tallene viser altså, at det er lige omvendt. Forbrugslån er i sig selv en form for forbrug, da man betaler ekstra tilbage for at få dækket sine behov hurtigere og nemmere end ellers. Når der er sparetider, er det altså helt normalt, at forbrugerne også sparer på forbrugslånene. Det kan også spille ind, at nye tekniske udviklinger har gjort det mindre besværligt for forbrugerne at tegne et almindeligt forbrugslån i banken end tidligere.

I 2012 steg den samlede forbrugerkredit med 2,1 procent, hvilket er lidt under inflationen, der i samme periode var på omkring 2,5 procent. Stigningen skete primært inden for lån, der skal stilles sikkerhed for, som eksempel billån og lån med sikkerhed stillet i boligen.

Hvordan tallene ser ud her 5 år efter, venter vi stadig på at finde ud af. Det er ikke alle tallene som er blevet offentliggjort endnu. Men mit gæt er at tallet er steget igen.

Læs mere om forbrugslån på www.MrFinans.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *